Son da Vella usa cookies.

Para o correcto funcionamento da páxina, Son da Vella utiliza cookies. Pode ver as condicións de uso da páxina facendo click aquí: CONDICIÓNS DE USO (Aviso legal)
Se continúa navegando enténdese que as acepta. Pode facer desaparecer esta mensaxe confirmando no seguinte botón:

 IDIOMA:
 Padriños
 Diseño de rutas
Benvido a Son da Vella. Esta páxina está orientada a ensinar o medio natural e humano de Galicia.
Son da Vella

Xabarín

Nome científico: Sus scrofa L.

Tipo: Mamíferos


HÁBITATS:

Bosques Montes


CORES: Marron, gris, negro.


OUTROS NOMES: Porco bravo

NOME ESPAÑOL: Jabali


CLASIFICACIÓN:

Animalia - - Mammalia - - Suidae - Sus

DESCRICIÓN:

Animal vertebrado, mamífero da familia dos súidos, moi común en Galicia.

Peso: ata 90 kg (machos) ata 65kg (femias)
Lonxitude cabeza-corpo: 90 - 170 cm.
Lonxitude rabo: 22 cm.
Altura ata a cruz dos ombros: 35-50 cm.
Promedio de vida: 2-5 anos.

Animal parecido ó porco doméstico pero cun pelaxe marrón escuro, castaño, uns longos cairos coñecidos como navallas situados a maior altura nos cuartos dianteiros.
As navallas (cairos) son a súa arma defensiva e poden chegar a medir 30 cm nos machos, o que é unha terrible ameaza para os seus depredadores.

As crías nacen cunhas raias no lombo de cor branca e a pelaxe de cor castaña clara. Pouco a pouco van adquirindo a pelaxe do adulto, polo que se poden encontrar xabatos de marróns variados. Os exemplares adultos poden chegar a ter a pelaxe case negra.

HÁBITAT:

Moi común nos montes e bosques de Galicia. Polo día é sedentario pero pola noite pode desplazarse a grandes distancias (ata 14km).

DISTRIBUCIÓN:

Aparece en todo o territorio, incluso nas zonas urbanas.

ALIMENTACIÓN:

De alimentación omnívora. Degusta landras e castañas dos montes, pero tamén miñocas (son frecuentes o rastros desta actividade), froitas, cogomelos, insectos ou plantas.

RISCOS:

Nalgunhas zonas as batidas estano a por en risco. Mentres que noutras, a causa da falta de depredadores naturais, hai superpoboación.

USOS HABITUAIS:

É un dos animais de caza máis apreciados. Tradicionalmente cazado en toda Galicia para alimentación.

REFERENCIADA NOS SEGUINTES LUGARES:
NON HAI NINGUNHA OBSERVACIÓN
XEOPOSICIONAMENTO DA GALERÍA:
Síguenos nas redes sociais

Artigos destacados
Ponte románica de Almofrei


Fotos destacadas
Bufo de vella



Consellos para identificar

FLORA


FAUNA

FUNGOS

ROCHAS


Curiosidades
Descobre de que facían as bruxas a suas basoiras

Son da Vella recomenda:
  • Libros
  • Música
  • Documentais
  • Webs
  • Outros

  • Paraxe natural destacada
    Fervenza do río Verdugo

    Compartir en Facebook
    CONTACTO:
    Dispoñible por Whatsapp

    Motivos do contacto:
    Demostre a súa humanidade Son humano
    Suscríbete á nosa NEWSLETTER.
    Recibirás un email tódolos venres coas novas da semana.
    Necesitamos o teu email

    VISITA AS NOSAS REDES SOCIAIS:

    Síguenos e participa en promocións e rutas, recibe as nosas novas e un montón de cousas máis.

     

    Son da Vella® Tódolos dereitos reservados.

    Condicións de uso (Aviso Legal)

    O EQUIPO DE SON DA VELLA